Royal St George’s Golf Club

Goal:
To refurbish the existing Writing Room at Royal St. George’s Golf Club.

Installation:
Established in 1894, Royal St. George’s golf club is one of the country’s most prestigious links courses. Host to the Open Championship no less than 14 times, with a fifteenth secured for 2020, the club is synonymous with excellence and high standards.

P.A Hollingworth prides ourselves on our ability to provide a comprehensive service, liaising with the client from conception to completion. Club secretary, Tim Checketts, provided a good vision for what was needed from the refurbishment and our Quantity Surveyor and Contracts Manager were able to offer guidance and detail to the plan.

Working at a prestigious establishment brought its own challenges. It was essential that disturbances were kept to minimum, disruption to the daily running of the club would have been unacceptable to the members. With this in mind, every effort was taken to maintain a very tidy and, where possible, quiet site.
The refurbishment required various trades, making a detailed programme vital to the success of the project.

Plumbing:
The existing cast iron plumbing at St George’s was an initial cause for concern when discussing the relocation and installation of new radiators. The inability to isolate the current radiators meant the entire system had to be drained down in order to carry out the works. Due to the older system at the club, a high level of expertise and constant monitoring was needed when re-filling the system. Working closely with St. George’s staff, our team was able to keep disruption to a minimum. The heating was back to full working capacity after 7 hours, no mean feat in such difficult conditions.

Electrics:
The client had some excellent electrical design ideas for the new Writing Room. Early and detailed consultations with our Electrical Manager allowed these ideas to be turned into practical plans, which were realised to an excellent standard.

The electrical team altered the existing lighting and power circuits and installed additional 13amp socket outlets in the client’s required locations. This immediately improved the room’s utility, allowing the use of various appliances such as the newly installed coffee machine and Television.

The large chandelier was carefully removed and safely stored for the duration of the works, ready for reinstatement upon completion. The team then proceeded to install five flush mounted LED adjustable spot lights in the newly plastered ceiling. This illuminated the new features of the room and provided the flexibility to adjust the lighting to suit different events it may host.

Carpentry:
A new bay window was required in the writing room and as such, our experienced Quantity Surveyor attended site and took detailed measurements of the aperture and existing window design.

The window was made off-site by our joinery supplier, North Quay and installed by our highly skilled carpenters. Removing the existing bay window required sufficient support to ensure the integrity of the flat roof above. The carpentry team worked quickly and efficiently to ensure that the new window was installed and water-tight in one day, a detail greatly appreciated by the client.

Plastering and Decorations:
The existing woodchip wallpaper was completely stripped and removed from site in preparation for the new plaster. Upon removal, it was discovered that there were some superficial cracks present in the walls and some more significant cracks in the ceiling. Our team immediately reported this damage to the client and was able to offer practical advice on how to proceed. It was decided, upon our contract manager’s advice, that the lathe and plaster ceiling should be removed and replaced with modern plasterboard for safety and aesthetic reasons. Even with this substantial change in plans, the team was able to work into the evening and keep the project on programme.

Once plastered, the Decorating Division took over and delivered the high-end, quality finish the client demanded. The client expressed a desire to refurbish the old and tired fireplace, returning it to its former condition of an attractive and clean stone focal point of the room. Our highly skilled decorators were able to carefully remove the black paint from the stone without damage and the client was extremely impressed with the finish.

Feedback
The client noted the professionalism and skill of our workforce demonstrated throughout the course of the project. Club Secretary Tim Checketts commented, “Please thank your team for an excellent job. The room has been transformed and they have been a pleasure to work with.”

Holiday Home Refurbishment, Sandwich Bay

Goal:

To convert 2 existing flats (one above the other) into 1 large flat over 2 floors.

Installation:

This is a grade 2 listed property which has been converted into 6 apartments at some time in its past. Our client owned two of these flats (one above the other) and he required that we convert them into one apartment over 2 floors consisting of 2 bathrooms, 4 bedrooms two with en-suite.

To achieve this all rooms were stripped back to their bare state. Some existing finishes had to remain under the listed buildings consent, however, in some cases this tired and ugly original features were left in-situ and covered with a more contemporary finish.

First floor – Alterations were carried out to change 3 original built-in cupboards into an en-suite to what would be the master bedroom overlooking the tennis court. This was done, to the approval of the consent of the listing buildings officer, in such a way that although it still looks like a bank of 3 wardrobes when it is in fact a modern en-suite with a shower WC and wash-hand basin all with underfloor electric heating. To achieve the necessary drain connections from this room a modern and almost silent pump was used.

Another bathroom was gutted and replaced with modern fittings and tastefully hidden pipework and ventilation behind T&G false timber walls. This was fitted with a bath with shower over and a WC and wash-hand basin. Lighting was all low energy daylight fittings switched by movement sensors.

A bedroom to the front of the property was formed following removal of the existing kitchen and repairs made to window boards and skirting’s damaged by the fitting of the kitchen.

The 3rd first floor bedroom was decorated and also overlooks the tennis court to the rear.

All first floor ceilings had sound proofing added to them and were re-coved to match the original plaster coving.

Ground Floor – Bedroom 4 is in the corner of the ground floor and an en-suite was formed by reducing the size of an existing bathroom and knocking through. As with the other en-suite this has been fitted with underfloor heating a shower, WC and wash-hand basin.

A bathroom on the ground floor was refurbished exactly as on the first floor and the hall, and lounge were all refurbished and re-decorated as required.

The kitchen and dining room were knocked through together by reinstating what was once an existing link doorway. A new kitchen has been fitted and the ceiling vaulted to give the feeling of space. The dining room had wood paneling added to the walls to cover what was very tired brown ceramic wall tiling.

In general the flats were not re-wired completely, however, extensive work was required to convert them to one system and repair all areas which were non compliant with modern electrical regulations. Low energy light fittings were used in all utility areas and motion sensors used to switch them along with electric underfloor heating and electric towel rails. All face plates were replaced with modern contemporary ones and the distribution board all upgraded as required. The remainder of the light fittings were supplied by the client which we then fitted in place prior to carrying out a full test and inspect of the installation. The kitchen was lit by a mixture of up-lights into the roof void and down-lights below to light the kitchen work tops and really looks great in the evening with the under cupboard led strip lighting on for effect.

All floors except in bedrooms were finished with Amtico wood effect flooring and bedrooms were carpeted by our local partner Mike Guest.

The finished result is a well appointed modern apartment perfectly set-up for family use and visiting guests. Set in great surrounding on this private estate in Sandwich surrounded by some of the best links golf courses found any where in the world.

Feedback:

The client was extremely please with the service we provided and the way in which we handled any changes to his requirements. “The workmanship is crisp, whilst retaining many of the original features and patina of the property”.

Period Property Extension, Ripple near Deal, Kent

Goal:

Single storey extension with external paving and landscaping.

Installation:

This is a single story extension, constructed to the rear of a period house situated in a lovely rural area near Deal in Kent. The works involved demolition of an existing conservatory and replacement with this tastefully conceived extension which is intended to bring the garden into the house and to take the lounge area of the house into the garden. [Read more…]